Hagyari si želá, aby mesto uspelo v kandidatúre na EHMK 2013

08.01.2008 Prešov

Prešov 8. januára (TASR) - Dotiahnuť kandidatúru Prešova na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 do úspešného konca je jednou z prvoradých ambícií primátora mesta Pavla Hagyariho (nezávislý) v roku 2008.
Okrem toho chce pokročiť v riešení dopravných problémov na území Prešova, vo výstavbe bytov a rozbehnúť výstavbu krytého kúpaliska s 50 metrov dlhým bazénom.
Prvý rok pôsobenia vo funkcii označil Hagyari na dnešnom stretnutí s novinármi za \"projektový a oboznamovací\". Ako dodal, byť primátorom je oveľa horšia robota ako to, čomu sa venoval pred nástupom do tejto funkcie. Pred prevzatím verejnej funkcie nepredpokladal, že je v Prešove toľko problémov a že s výkonom funkcie je spojený taký rad rôznych starostí. Spresnil, že po predchádzajúcich vedeniach tunajšej samosprávy našiel veľa - podľa neho - pre mesto nevýhodných a nevypovedateľných zmlúv. Ruky mu zväzuje aj skutočnosť, že mesto má málo disponibilného svojho majetku. \"Nie som však zvyknutý plakať, \" dodal.
Za svoj najväčší úspech v roku 2007 považuje urovnanie sporu medzi mestom a rodinou Drutarovských, čo umožnilo opätovnú, pred tým dlhé roky zablokovanú výstavbu cestného obchvatu mesta v smere od Košíc na Poprad, tzv. nábrežnú komunikáciu. Za úspech považuje aj to, že Prešov sa dostal do užšieho kola uchádzačov o titul EHMK 2013, pritom - ako Hagyari zvýraznil - s prácami na projekte začal o tri štvrte roka neskôr ako konkurenti a investoval doň napr. len desatinu z tej sumy, ktorú na ten istý účel vynaložili Košice. V získaní titulu vidí veľkú šancu ako oživiť mesto a celý región.
Primátor povedal, že v roku 2007 ho najviac rozosmutnela neochota niektorých poslancov z opozičného klubu SDKÚ - DS a KDH v mestskom zastupiteľstve spolupracovať. Napríklad v závere roka klub nepodporil zvýšenie sadzieb daní a rôznych mestských poplatkov. Ako však Hagyari dodal, bez vyšších príjmov nemôže mesto uvažovať o viacerých rozvojových projektoch.
 

Vyberte región